Natuurbeleving

Reinderink natuurbeleving organiseert natuur-arrangementen, natuurlessen, -lezingen en -cursussen. Een overzicht van het aanbod treft u hieronder:

Reinderink Natuuradvies & -beleving verzorgt een educatief pakket bestaande uit natuurexcursies, lezingen / publiekspresentaties en cursussen. Onze algemene voorwaarden vindt u hier en onderaan elke pagina.
Een overzicht van ons aanbod treft u hieronder aan:

Wilt u meer informatie over wat wij voor u of uw groep, instelling, bedrijf of school kan betekenen op gebied van natuuradvies en -beleving? Neem dan even contact op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek

Natuurlessen

In de provincies Gelderland en Overijssel verzorgt Silvia Reinderink voor basisscholen diverse natuurlessen. Deze lessen passen in het reguliere onderwijspakket of kunnen als extra les worden uitgevoerd. De educatieve lessen kunnen zowel buiten als binnen plaatsvinden.

 • Wat leeft er langs de bosrand / in het bos?
 • Wat leeft er in een boom?
 • Wat leeft er in de weide / grasland / berm?
 • Wat leeft er in de heide?
 • Wat leeft er in de tuin?
 • Wat vliegt er in de lucht?
 • Vlinders in de omgeving
 • Insecten in de omgeving
 • Wat leeft er in het water?
 • Nachtdieren
 • Slowakije (geschiedenis en hedendaagse ontwikkeling)

Arrangementen in Nederland (NIEUW)

Rondleidingen door tuinen Rosenhaege (Kotten)
Reinderink Natuuradvies & -beleving is in 2018 een samenwerkingsverband aangegaan met Rosenhaege. Rosenhaege ligt in het coulissenlandschap van Kotten (nabij Winterswijk). Op een terrein van 4,5 ha. zijn kijk- en voorbeeldtuinen te vinden, o.a. de ”cottagegarden” met border van Monet, de landschappelijke tuinen met lavendelheuvel, ”Land-Art”, het grassenpark en natuurgebied. De tuinen zijn aangelegd door de eigenaresse die tuinontwerpster is. Op het terras van het Keltische koffiehuis kunt u nagenieten van uw bezoek onder het genot van een kop koffie / thee met gebak.

   

Van juli t/m oktober 2018 verzorgen wij op verzoek rondleidingen door de tuinen van Rosenhaege voor groepen van 10 tot 20 personen (verenigingen, campings, families en andere geïnteresseerden).
Tijdens de rondleidingen besteden we aandacht aan de natuur in en om de tuin en in specifiek hoe je vlinders en andere insecten in je tuin kunt lokken, de inrichting van uw tuin, het karakteristieke coulisselandschap en de scholtengoederen. U kunt echter ook zelf een onderwerp voor de rondleiding door de tuinen aandragen. Heeft u interesse in een rondleiding of heeft u zelf een voorstel neemt u dan contact met ons op of mail naar: info@reinderinknatuuradvies.nl. Wij maken dan een voorstel met prijsopgave.

Groepsarrangementen in samenwerking met Rosenhaege
Reinderink Natuuradvies & -beleving is in 2018 een samenwerkingsverband aangegaan met Rosenhaege. Rosenhaege ligt in het coulissenlandschap van Kotten (nabij Winterswijk). Op een terrein van 4,5 ha. zijn kijk- en voorbeeldtuinen en natuurgebied te bekijken. De tuinen zijn aangelegd door de eigenaresse die tuinontwerpster is.

Van juli t/m oktober 2018 verzorgen wij op verzoek onderstaande groepsarrangementen voor groepen van 10 tot 20 personen (verenigingen, campings, families en andere geïnteresseerden):

Rondwandeling of fietstocht Steengroeve met lunch

Rondwandeling of fietstocht van ongeveer 16 km met als start en eindpunt de Steengroeve. U kunt als groep kiezen uit: een rondwandeling of fietstocht (met uw eigen fiets). Vanaf de Steengroeve verkennen we onder leiding van Silvia Reinderink het coulisselandschap met zijn karakteristieke boerderijen.  Natuurbeleving en genieten van het landschap staat voorop. Onderweg staan we af en toe stil voor een korte uitleg.  We komen via rustige paden en langs beken door de buurtschappen Brinkheurne, Vossenveld en Ratum. We maken een korte stop met lunch bij de modeltuinen van Rosenhaege. U kunt op eigen gelegenheid de tuinen bekijken. Na de lunch wandelen of fietsen we terug naar de Steengroeve. 

   
 • Kosten arrangement € 23,50 p.p. (incl. rondwandeling onder leiding van Silvia Reinderink, entree tuinen Rosenhaege en lunch met koffie of thee).

Rondwandeling of fietstocht met wijnproeverij en rondleiding tuinen Rosenhaege

Rondwandeling of fietstocht van ongeveer 16 km met als start en eindpunt Rosenhaege. U kunt als groep kiezen uit: een rondwandeling of fietstocht (met uw eigen fiets). 
Bij de modeltuinen van Rosenhaege wordt u verwelkomt met koffie of thee en iets lekkers. Aansluitend starten we met een rondleiding door de tuinen onder leiding van Silvia Reinderink. Samen verkennen we vervolgens het coulisselandschap met zijn karakteristieke boerderijen. Natuurbeleving en genieten van het landschap staat voorop. Onderweg staan we af en toe stil voor een korte uitleg.  We wandelen of fietsen via rustige paden, langs landgoederen, heide en veengebied door de buurtschappen Kotten, ‘t Woold met als tussenstop Wijngaard de Reeborghesch. Hier volgt een rondleiding en wijnproeverij, waarna we vervolgens terug wandelen of fietsen naar Rosenhaege. Let op: u kunt kiezen uit twee verschillende soorten wijnproeverijen!

  • Kosten van arrangement met wijnproeverij basis: € 31,95 p.p.

(incl. koffie / thee met gebak en entree en rondleiding door tuinen Rosenhaege, rondwandeling / fietstocht onder leiding van Silvia Reinderink, bezoek aan Wijngaard de Reeborghesch met rondleiding en wijnproeverij).

  • Kosten van arrangement met wijnproeverij Say cheese: € 35,95 p.p.

(incl. koffie / thee met gebak en entree en rondleiding door tuinen Rosenhaege, rondwandeling / fietstocht onder leiding van Silvia Reinderink, bezoek aan Wijngaard de Reeborghesch met rondleiding en wijnproeverij met 8 soorten kaas uit omgeving).

Heeft u interesse in een groepsarrangement of heeft u zelf een voorstel neemt u dan contact met ons op of mail naar: info@reinderinknatuuradvies.nl. Wij maken dan een voorstel met prijsopgave.

Arrangementen in Slowakije

Sinds Silvia in 1998 voor haar studie stage heeft gelopen in de Lage Tatra in Slowakije organiseert ze wandel- en natuurarrangementen in Slowakije. Ter plaatse werkt ze zo veel mogelijk met lokale mensen (gidsen, busjes, taxi's, restaurants) en ondersteunt ze lokale projecten.

Individuele reizen:

In samenwerking met het Nederlandse reisbureau Europa Express bieden wij deze arrangementen ook inclusief treinreis aan. Klik hier voor de arrangementen inclusief treinreis. Om een arrangement te boeken kunt u gebruik maken van het boekingsformulier.

Groepsreizen:

Op dit moment zijn er geen groepsreizen beschikbaar. Wij verzorgen voor verenigingen, hotels, campings, families en andere geïnteresseerden ook groepsreizen op maat. U bepaalt zelf waar u naartoe zou willen in Slowakije en wat u daar zou willen doen. Heeft u interesse in groepsreis of heeft u zelf een voorstel neemt u dan contact met ons op of mail naar: info@reinderinknatuuradvies.nl. Wij maken dan een voorstel met prijsopgave.

Excursies

Reinderink Natuuradvies & -beleving verzorgt natuurexcursies, waarbij we het landschap beleven en kijken naar de bijzondere planten en dieren die we tegen komen.  Het doel van de excursie, de duur, het niveau en het onderwerp wordt in overleg met de opdrachtgever bepaald. Een combinatie van een lezing en een excursie is uiteraard ook mogelijk.

Maatwerkexcursies

Wij verzorgen voor verenigingen, hotels, campings, families en andere geïnteresseerden ook natuurexcursies op maat. U bepaalt zelf waar u naartoe zou willen en wat u daar zou willen doen. Er zijn diverse mogelijkheden, zoals een vroeg vogelexcursie, een bloemen- en landschapswandeling of late nachtvlinder avond, eigen invulling, afhankelijk van het seizoen.
Heeft u interesse in een excursie of heeft u zelf een voorstel neemt u dan contact met ons op of mail naar: info@reinderinknatuuradvies.nl . Wij maken dan een voorstel met prijsopgave.

Lezingen

In de provincies Gelderland en Overijssel verzorgt Silvia Reinderink voor verzorgingshuizen, natuurclubs, plattelandsverenigingen, bibliotheken en overige geïnteresseerden onderstaande lezingen. Een toelichting per lezing vindt u hier.

 • Vlinders in de tuin
 • Themalezing: winter, lente, zomer of herfst
 • Themalezing: landschap
 • Themalezing: wilde bloemen en bomen
 • Vlinders in de winter
 • Vlinders in uw omgeving
 • Vlinders in het buitenland
 • Vlinders in uw tuin
 • Invloed van klimaatsverandering op vlinders
 • Natuurlijk Slowakije (over geschiedenis, natuur en cultuur)

Cursussen

In de provincies Gelderland en Overijssel verzorgt Silvia Reinderink voor natuurclubs, plattelandsverenigingen en overige geïnteresseerden onderstaande cursussen.

 • Vlinders in de tuin (presentatie en excursies).
 • Herkennen van inheemse bomen en struiken (presentatie en excursie)
 • Algemene vlindercursus (presentatie en excursie)
 • Verdiepingscursus vlinders (presentatie en excursie)