13 Dagen wandelen door de nationale parken het Slowaaks Paradijs én de Hoge Tatra

(reiscode: Tatra_13D)

Tijdens dit arrangement maakt u in korte tijd kennis met vele bezienswaardigheden in Slowakije. Met behulp van een lokale gids zijn de mooiste wandelingen in samenhang met bijzondere culturele bezienswaardig-heden voor u geselecteerd. Uw arrangement start in het Slowaaks Paradijs en eindigt in de Hoge Tatra.

Het eerste deel van het arrangement bezoekt u het nationale park het Slowaaks Paradijs. Dit gebied staat bekend om zijn veelheid aan bossen, dalen, riviertjes, watervallen en ravijnen, met daarlangs paden van houten trappen, boomstammen en ijzeren ladders.
U maakt er spannende wandel­tochten door kloven en ravijnen.
Maar u bezoekt ook één van de grootste ruïneburchten van Centraal Europa én één van de grootste ijsgrotten ter wereld, beide vertegenwoordigd op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het tweede deel van het arrangement bezoekt u het nationale park de Hoge Tatra (Vysoké Tatry), dat met een lengte van 26 kilometer het kleinste hooggebergte ter wereld is. De bergen bestaan uit graniet en zijn met ruim 2600 meter de hoogste noordelijkste bergen in Slowakije. De Hoge Tatra grenst aan de Poolse grens en bestaat uit een groot aantal bergruggen die min of meer evenwijdig lopen en diepe dalen met grillige rotsen van elkaar gescheiden zijn. Het gebied is bijzonder vanwege zijn talloze bergmeren en watervallen. Het hele jaar door kan men er sneeuw en gletsjers aantreffen. De boomgrens ligt op zo’n 1800 meter. In 2004 is er een flinke storm over de Hoge Tatra geraasd, die ruim 13.000 ha. naaldbos heeft verwoest. Dit is nu nog duidelijk zichtbaar. Het berggebied is rijk aan alpenflora, u kunt hier ook lynxen, vossen, otters, wilde zwijnen, edelherten, gemzen, alpenmarmotten, wolven, bruine beren en steenarenden aantreffen.

Data

Arrangement Individueel arrangement – natuurwandelingen afgewisseld met bezoek aan culturele bezienswaardigheden. U wandelt van accommodatie naar accommodatie.
Doelgroep Natuur- en wandelliefhebbers met een sportieve instelling.
Zwaarte **/*** Wandelingen door heuvelachtig tot bergachtig terrein. (Hoge Tatra)
Periode Van 10 juni tot 1 oktober.
Aantal deelnemers Minimaal 2 en maximaal 12.
Kosten € 755,00 per persoon.

Fotogalerie

Programma

Dag 1: Bezoek aan legendarische ijsgrot en wandeling door ravijn
’s Ochtends ontvangst in pension in Stratená. U wandelt van het pension via het ravijn Tiesňavy naar de ijsgrot van Dobšina. U kunt hier een rondleiding maken door één van de grootste ijsgrotten ter wereld. De grot ligt in het nationale park het Slowaaks Paradijs en is vertegenwoordigd op de werelderfgoedlijst van de Unesco. In de grot loopt u als het ware door een tunnel van ijs. Na uw grotbezoek maakt u een intensieve wandeling naar de berg Hanesová. U wandelt door bloemrijke graslanden naar uw pension.
10 km; totale wandelduur ± 5,5 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 310 m

Dag 2: Rondwandeling door het dal van Stratená
Vandaag maakt u een rondwandeling vanuit het pension langs het riviertje de Hlinec naar het dorpje Dedinky. Dit is een bekend recreatiegebied in het zuidelijk deel van het Slowaaks Paradijs, gelegen aan de rand van een stuwmeer. Van Dedinky wandelt u naar de kloof Zejmarska roklina; u klimt via ijzeren kettingen en ladders langs een waterval omhoog. Een tocht met fraaie uitzichtpunten. Van het plateau Geravy (1032 m) wandelt u via een grasland en gemengd bos terug naar het pension in Stratená.
15 km; totale wandelduur ± 5 á 6 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 240 m

Dag 3: Wandeling van het zuidelijk naar het noordelijk deel van het Slowaaks Paradijs
Vanochtend wordt u naar het dorpje Dedinky gebracht. Uw grote bagage wordt vervoerd naar het pension in Čingov. Van Dedinky wandelt u (onder de buiten werking zijnde stoeltjeslift) omhoog naar het plateau Geravy. Vanuit dit plateau wandelt u via grasland en door gemengd bos naar het meertje Klauzy. Het hoogtepunt van de wandeling is echter het uitzichtpunt Tomášovský výhl’ad; een grote opvallende kalksteenrots met een mooi uitzicht. Van hieruit wandelt u naar een pension nabij het recreatieoord Čingov.
17,5 km; totale wandelduur ± 6 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 560 m

Dag 4: Wandeling door een kloof en kloosterravijn in het Slowaaks Paradijs
Vandaag start u vanuit het pension nabij Čingov met een pittige rondwandeling door de kloof Prielom Hornádu. De wandeling met schitterende uitzichtpunten voert deels langs een rivier. Deze rivier heeft hier een canyon gevormd met een diepte van 150 m, waarlangs enkele mooie wandelingen uitgezet zijn. U maakt een spannende wandeling waarbij u via ijzeren roosters, ijzeren bruggen, houten ladders en trappen door de canyon en langs de rivier de Hornád wandelt. U wandelt door een ‘kloosterravijn’, vernoemd naar de kloosterruïne uit 1299, die weer in oude glorie hersteld wordt.
16 km; totale wandelduur ± 6 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 300 m

Dag 5: Bezoek aan de ruïneburcht Spišský hrad en wandeling in de omgeving
Vanochtend wordt u naar Spišský hrad gebracht. Dit is één van de grootste ruïneburchten van centraal Europa (werelderfgoedlijst van de Unesco). U kunt op eigen gelegenheid of onder leiding van een gids de burcht bekijken. Bij helder weer kunt u genieten van een schitterend uitzicht. U maakt een korte wandeling naar het natuurreservaat Dreveník en wandelt via een bloemrijk grasland naar deze bijzondere rotsformatie. Na de wandeling bezoekt u het historisch dorpje Spišská Kapitula. Na deze mooie excursiedag wordt u naar een pension in de stad Štrbské pleso in de Hoge Tatra gebracht.
6 km; totale wandelduur ± 1,5 - 2,5 uur; hoogteverschil: 200 m

Dag 6: Rondwandeling langs de indrukwekkende waterval Skok nabij Štrbské pleso
Van uw pension wandelt u naar het meertje Štrbské pleso. U wandelt langs het meertje en door het bos langs een beekje omhoog naar de indrukwekkende waterval Skok. U klimt langs kettingen en ijzeren ladders omhoog langs de waterval. Dan start de pittige klim langs enkele bergmeertjes, tot een hoogte van ongeveer 2300 m. Dit is het hoogste uitzichtpunt voor vandaag, u daalt nu af tot u bij een stoeltjeslift komt. U kunt met de lift naar beneden gaan en wandelt naar het treinstation van Štrbské pleso. Als u besluit om niet met de stoeltjeslift te gaan, dan kunt u uw wandeling verlengen met 1,5 uur (4 km) door naar beneden te wandelen. Vanaf het treinstation van Štrbské pleso neemt u de trein naar Starý Smokovec. Hier wandelt u naar uw volgende pension.
10 km; totale wandelduur ± 6 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 945 m

Dag 7: Vrije dag in de Hoge Tatra Een rustdag in de Hoge Tatra.
Om goed uitgerust aan de pittige trektocht door de Hoge Tatra te starten hebben we vandaag een rustdag ingepland. Vandaag kunt u naar eigen wens invullen, met bijv. een treintochtje in de omgeving, een rustige wandeltocht, outdoor activiteiten, u laten verwennen in een wellness centrum of gewoon relaxen.

Dag 8: Bergwandeling van Starý Smokovec naar berghut Chata pri zelenom plese
U begint aan een 2 daagse trektocht, met een overnachting in een berghut. U pakt dus wat extra spullen in uw dagrugzak, zoals handdoek, lakenzak, toiletspullen en wellicht een enkel schoon kledingstuk. U wordt met de taxi naar het treinstation van Starý Smokovec gebracht en uw grote bagage wordt vervoerd naar de accommodatie in Tatranská Lomnica waar u morgen aankomt. Van af het treinstation in Starý Smokovec wandelt u omhoog. U kunt echter ook met een kabelbaan naar Hrebienok gaan; dit verkort de wandeltocht met 45 minuten (3 km). U heeft immers een pittige wandeldag voor de boeg. U wandelt langs enkele berghutten via bospaden omhoog langs bergbeekjes en schitterende watervallen tot u bij de hut Skalnatá chata (1740 m) aankomt. Een rustplek met een schitterend uitzicht. U wandelt via een stijl pad omhoog naar een berghut aan de voet van een prachtig bergmeer. Onderweg kunt u genieten van het schitterende uitzicht en de bijzondere alpenflora.
10 km; totale wandelduur ± 6 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 1030 m

Dag 9: Bergwandeling van berghut naar het dal van Tatranská Lomnica
U wandelt van de berghut door ‘het dal van het groene meer’ - een glooiend berglandschap langs een bergbeekje omgeven door bergdennen naar de hut Skalnatá chata. Hier kunt u een uitstapje met de kabelbaan maken naar Lomnický štit (2632 m) of Lomnické sedlo (2190 m). Bij helder weer heeft u hier een magnifiek uitzicht over de Hoge Tatra. Na dit uitstapje wandelt u naar uw pension in het plaatsje Tatranská Lomnica (850 m).
14 km; totale wandelduur ± 5 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 890 m

Dag 10: Vrije dag in de Hoge Tatra Extra rustdag in de Hoge Tatra.
Het eerste deel van de trektochten zit erop. Om voldoende uitgerust aan de volgende 2-daagse trektocht te kunnen starten hebben we een rustdag ingelast. Vandaag kunt u naar eigen wens invullen, met bijv. wandeling door de plaats Tatranská Lomnica, met de kabelbaan naar de hoogste top van de Hoge Tatra (Lomnický štit (2.632 m)) of een bezoek aan een bijzonder fraai natuurmuseum.

Dag 11: Bergwandeling van Hrebienok naar berghut Zbojnicka chata
Vanochtend wandelt u met uw dagrugzak (wederom wat extra bagage mee) naar het treinstation van Tatranská Lomnica en neemt de trein naar Starý Smokovec. Uw grote bagage blijft in het pension in Tatranská Lomnica. In Starý Smokovec brengt de elektrische kabelbaan u naar Hrebienok. U wandelt langs enkele berghutten via bospaden omhoog langs een beekje en een waterval tot u bij het de berghut Zamkovskeho chata (1475 m) aankomt. Hier start de pittige wandeling door het mooie ‘koude dal’ naar de berghut Téryho chata (2015 m). U pauzeert hier kort en wandelt via een langzaam stijgend pad langs enkele meertjes. Bij het ‘blauwe meer’ daalt u af naar de berghut Zbojnicka chata (1960 m). U overnacht in deze hut aan de voet van een lang bergmeer. Op het terras kunt u genieten van het mooie uitzicht vanaf deze hut op de hoogste berg van de Hoge Tatra Gerlachovský štit (2654m).
10 km; totale wandelduur ± 6 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 730 m

Dag 12: Bergwandeling van berghut Zbojnicka chata naar Starý Smokovec
Vanochtend wandelt u door het ‘grote koude dal’ naar de ‘poolse bergrug’, die op enkele kilometers van de Poolse grens ligt. U wandelt door de Velická vallei, langs enkele bergmeertjes naar het berghotel Sliezský dom (1670 m). Na een korte pauze daalt u af naar het plaatsje Starý Smokovec. U kunt in de gezellige koliba een warme maaltijd nuttigen. U reist per trein naar Tatranská Lomnica en wandelt naar uw pension.
12 km; totale wandelduur ± 5,5 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 950 m

Dag 13: Terugreis naar Nederland
Na uw ontbijt maakt u zich gereed voor vertrek uit het pension. U kunt op uw terugreis naar Nederland de Tsjechische stad Praag nog bezoeken. Vooral het historische deel van de stad is de moeite waard. Als u met uw eigen auto reist, dan kunt u met de trein of een taxi terug reizen naar uw auto die bij het pension in Stratená staat.

Overige informatie

Om dit arrangement te boeken kunt u gebruik maken van het boekingsformulier