13 Dagen wandelen door de nationale parken het Slowaaks Paradijs én de Hoge Tatra

(reiscode: Tatra_13D)

Tijdens dit arrangement maakt u in korte tijd kennis met vele bezienswaardigheden in Slowakije. Met behulp van een lokale gids zijn de mooiste wandelingen in samenhang met bijzondere culturele bezienswaardig-heden voor u geselecteerd. Uw arrangement start in het Slowaaks Paradijs en eindigt in de Hoge Tatra.

Het eerste deel van het arrangement bezoekt u het nationale park het Slowaaks Paradijs. Dit gebied staat bekend om zijn veelheid aan bossen, dalen, riviertjes, watervallen en ravijnen, met daarlangs paden van houten trappen, boomstammen en ijzeren ladders.
U maakt er spannende wandeltochten door kloven en ravijnen.
Maar u bezoekt ook één van de grootste ruïneburchten van Centraal Europa én één van de grootste ijsgrotten ter wereld, beide vertegenwoordigd op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het tweede deel van het arrangement bezoekt u het nationale park de Hoge Tatra (Vysoké Tatry), dat met een lengte van 26 kilometer het kleinste hooggebergte ter wereld is. De bergen bestaan uit graniet en zijn met ruim 2600 meter de hoogste noordelijkste bergen in Slowakije. De Hoge Tatra grenst aan de Poolse grens en bestaat uit een groot aantal bergruggen die min of meer evenwijdig lopen en diepe dalen met grillige rotsen van elkaar gescheiden zijn. Het gebied is bijzonder vanwege zijn talloze bergmeren en watervallen. Het hele jaar door kan men er sneeuw en gletsjers aantreffen. De boomgrens ligt op zo’n 1800 meter. In 2004 is er een flinke storm over de Hoge Tatra geraasd, die ruim 13.000 ha. naaldbos heeft verwoest. Dit is nu nog duidelijk zichtbaar. Het berggebied is rijk aan alpenflora, u kunt hier ook lynxen, vossen, otters, wilde zwijnen, edelherten, gemzen, alpenmarmotten, wolven, bruine beren en steenarenden aantreffen.

Data

Arrangement Individueel arrangement – natuurwandelingen afgewisseld met bezoek aan culturele bezienswaardigheden. U wandelt van accommodatie naar accommodatie.
Doelgroep Natuur- en wandelliefhebbers met een sportieve instelling.
Zwaarte **/*** Wandelingen door heuvelachtig tot bergachtig terrein. (Hoge Tatra)
Periode Van 10 juni tot 1 oktober.
Aantal deelnemers Minimaal 2 en maximaal 12.
Kosten € 947,00 per persoon.

Fotogalerie

Programma

Dag 1: Bezoek aan legendarische ijsgrot en wandeling door ravijn
’s Ochtends ontvangst in pension in Stratená. U wandelt van het pension via het ravijn Tiesňavy naar de ijsgrot van Dobšina. U kunt hier een rondleiding maken door één van de grootste ijsgrotten ter wereld. De grot ligt in het nationale park het Slowaaks Paradijs en is vertegenwoordigd op de werelderfgoedlijst van de Unesco. In de grot loopt u als het ware door een tunnel van ijs. Na uw grotbezoek maakt u een intensieve wandeling naar de berg Hanesová. U wandelt door bloemrijke graslanden naar uw pension.
14 km; totale wandelduur ± 5,5 uur excl. pauzes i.v.m. het klimmen; 789 m stijgen en 786 m dalen

Dag 2: Rondwandeling door het dal van Stratená
Vandaag maakt u een rondwandeling vanuit het pension langs het riviertje de Hlinec naar het dorpje Dedinky. Dit is een bekend recreatiegebied in het zuidelijk deel van het Slowaaks Paradijs, gelegen aan de rand van een stuwmeer. Van Dedinky wandelt u naar de kloof Zejmarska roklina; u klimt via ijzeren kettingen en ladders langs een waterval omhoog. Een tocht met fraaie uitzichtpunten. Van het plateau Geravy (1032 m) wandelt u via een grasland en gemengd bos terug naar het pension in Stratená.
16 km; totale wandelduur ± 5 á 6 uur excl. pauzes; 990 m stijgen en 989 m dalen

Dag 3: Wandeling van het zuidelijk naar het noordelijk deel van het Slowaaks Paradijs
Vanochtend wordt u naar het dorpje Dedinky gebracht. Uw grote bagage wordt vervoerd naar het pension in Čingov. Van Dedinky wandelt u (onder de buiten werking zijnde stoeltjeslift) omhoog naar het plateau Geravy. Vanuit dit plateau wandelt u via grasland en door gemengd bos naar het meertje Klauzy. Het hoogtepunt van de wandeling is echter het uitzichtpunt Tomášovský výhl’ad; een grote opvallende kalksteenrots met een mooi uitzicht. Van hieruit wandelt u naar een pension nabij het recreatieoord Čingov.
18 km; totale wandelduur ± 5 uur en 45 minuten excl. pauzes; 773 m stijgen en 1.059 m dalen

Dag 4: Wandeling door een kloof en kloosterravijn in het Slowaaks Paradijs
Vandaag start u vanuit het pension nabij Čingov met een pittige rondwandeling door de kloof Prielom Hornádu. De wandeling met schitterende uitzichtpunten voert deels langs een rivier. Deze rivier heeft hier een canyon gevormd met een diepte van 150 m, waarlangs enkele mooie wandelingen uitgezet zijn. U maakt een spannende wandeling waarbij u via ijzeren roosters, ijzeren bruggen, houten ladders en trappen door de canyon en langs de rivier de Hornád wandelt. U wandelt door een ‘kloosterravijn’, vernoemd naar de kloosterruïne uit 1299, die weer in oude glorie hersteld wordt.
18,5 km; totale wandelduur ca. 6 uur excl. pauzes; 906 m stijgen en 943 m dalen

Dag 5: Bezoek aan de ruïneburcht Spišský hrad en wandeling in de omgeving
Vanochtend wordt u naar Spišský hrad gebracht. Dit is één van de grootste ruïneburchten van centraal Europa (werelderfgoedlijst van de Unesco). U kunt op eigen gelegenheid of onder leiding van een gids de burcht bekijken. Bij helder weer kunt u genieten van een schitterend uitzicht. U maakt een korte wandeling naar het natuurreservaat Dreveník en wandelt via een bloemrijk grasland naar deze bijzondere rotsformatie. Na de wandeling bezoekt u het historisch dorpje Spišská Kapitula. Na deze mooie excursiedag wordt u naar een pension in de stad Štrbské pleso in de Hoge Tatra gebracht.
6 km; totale wandelduur ± 1,5 - 2,5 uur; 130 m stijgen en 130 m dalen

Dag 6: Vrije dag in de Hoge Tatra Een rustdag in de Hoge Tatra.
Om goed uitgerust aan de pittige trektocht door de Hoge Tatra te starten hebben we vandaag een rustdag ingepland. Vandaag kunt u naar eigen wens invullen, met bijv. een treintochtje in de omgeving, een rustige wandeltocht, outdoor activiteiten, u laten verwennen in een wellness centrum of gewoon relaxen.

Dag 7: Rondwandeling langs de indrukwekkende waterval Skok nabij Štrbské pleso
Van uw pension wandelt u naar het meertje Štrbské pleso. U wandelt langs het meertje en door het bos langs een beekje omhoog naar de indrukwekkende waterval Skok. U klimt langs kettingen en ijzeren ladders omhoog langs de waterval. Dan start de pittige klim langs enkele bergmeertjes, tot een hoogte van ongeveer 2300 m. Dit is het hoogste uitzichtpunt voor vandaag, u daalt nu af tot u bij een stoeltjeslift komt. U kunt met de lift naar beneden gaan en wandelt naar het uw pension in Štrbské pleso. Als u besluit om niet met de stoeltjeslift te gaan, dan kunt u uw wandeling verlengen met 1,5 uur (4 km) door naar beneden te wandelen. U wandelt terug naar uw pension in Štrbské pleso.
12,7 km; totale wandelduur ca. 4,5 uur excl. pauzes; 1.176 m stijgen en 699 m dalen

Dag 8: Bergwandeling naar Stary Smokovec
Pittige bergwandeling naar Stary Smokovec. Uw grote bagage wordt vervoerd naar de accommodatie in Horny Smokovec. U wandelt vandaag vanaf uw pension in Štrbské pleso naar het bergmeer Popradske Pleso (1500 m). Na een korte pauze volgt een steile klim naar Sedlo pod Ostrvou (1996 m). Vanaf hier wandelt u verder naar enkele bergmeertjes en berghotel Hrebienok tot uw slaapplek in Bilinkova chata (1255 m).
21 km; totale wandelduur 6 uur en 15 minuten excl. pauzes; 1.261 m stijgen en 1.309 m dalen

Dag 9: Vrije dag in de Hoge Tatra Extra rustdag in de Hoge Tatra
Het eerste deel van de trektochten zit erop. Om voldoende uitgerust aan de volgende trektocht door de bergen te kunnen starten hebben we een rustdag ingelast. Vandaag kunt u naar eigen wens invullen, met bijv. wandeling door de plaats Tatranská Lomnica, met de kabelbaan naar de hoogste top van de Hoge Tatra (Lomnický štit (2.632 m)) of een bezoek aan een bijzonder fraai natuurmuseum. U kunt ook een natuurwandeling van 2 uur door Tatranská Lomnica maken, deze start bij de botanische tuinen.

Dag 10: Bergwandeling van Starý Smokovec naar berghut Chata pri zelenom plese
U begint aan een trektocht, met een overnachting in een berghut. U pakt dus wat extra spullen in uw dagrugzak, zoals handdoek, lakenzak, toiletspullen en wellicht een enkel schoon kledingstuk. Uw grote bagage wordt vervoerd naar de accommodatie in Tatranská Kotlina waar u morgen aankomt. U wandelt vanaf de berghut langs enkele berghutten via bospaden omhoog langs bergbeekjes en schitterende watervallen tot u bij de hut Skalnatá chata (1740 m) aankomt. Een rustplek met een schitterend uitzicht. U wandelt via een stijl pad omhoog naar een berghut aan de voet van een prachtig bergmeer. Onderweg kunt u genieten van het schitterende uitzicht en de bijzondere alpenflora.
10 km; totale wandelduur ± 4 uur excl. pauzes; 1.057 m stijgen en 783 m dalen

Dag 11: Wandeling in de Belianske Tatra
Vanochtend heeft u twee keuzes in de Belianska Tatra Optie 1) Een bergwandeling van 4 uur langs de berghut chata Plesivec naar Tatranska Kotlina in de Belianske Tatra. Dit is een bergketen in de oostelijke Tatra in Noord-Centraal Slowakije. De bergen bestaan uit kalksteen en dolomiet. Hier kunt u een druipsteengrot bezoeken. 12,5 km; totale wandelduur ca. 4 uur excl. pauzes; 230 m stijgen en 985 m dalen
Optie 2) Een wandelroute van 2 uur en 20 minuten door ‘het dal van het groene meer’ en het dal van het ‘witte water van Kezmarkska’. Daarna met de bus naar Tatranska kotlina. Hier kunt u een druipsteengrot bezoeken / fietsen huren voor een korte fietstocht door de omgeving van de Belianske Tatra.
U overnacht in een pension in Tatranska kotlina.
10 km; totale wandelduur ca. 3 uur excl. pauzes; 130 m stijgen en 731 m dalen

Dag 12: Rondwandeling Ždiar en boomkroonpad
Vanochtend gaat u met de lokale bus van Tatranska Kotlina naar Ždiar. Hier wandelt u langs traditionele beschilderde houten huizen en het goralenmuzeum naar het startpunt van uw wandeling door de bergketen Spišská Magura naar de berg Magurka (1193 m). U loopt over de bergrug verder naar een kleine open vlakte. Als u geen hoogtevrees heeft volgt hier de route naar een boomkroonpad op 24 m hoogte. Dit pad heeft een lengte van ruim 1200 m, u kunt hier genieten van een prachtig uitzicht. U kunt ook nog genieten van een panoramisch uitzicht vanaf de 32 meter hoge toren. Als u wel hoogtevrees heeft dan kunt u het boomkroonpad overslaan. U daalt af via het dal van Bachledova naar de bushalte. U gaat met de bus naar Tatranska Kotlina en overnacht hier in uw pension.
15,5 km - met 1,8 km in te korten door een stoeltjeslift te nemen; totale wandelduur ca. 4 uur excl. pauzes; 476 m stijgen en 590 m dalen

Dag 13: Terugreis naar Nederland
Na uw ontbijt maakt u zich gereed voor vertrek uit het pension. U kunt op uw terugreis naar Nederland de Tsjechische stad Praag nog bezoeken. Vooral het historische deel van de stad is de moeite waard. Als u met uw eigen auto reist, dan kunt u met de trein of een taxi terug reizen naar uw auto die bij het pension in Stratená staat.

Overige informatie

Om dit arrangement te boeken kunt u gebruik maken van het boekingsformulier