10 Dagen wandelen langs cultureel erfgoed in Centraal Slowakije en het Slowaaks Paradijs

(reiscode: SR_10D)

Tijdens dit arrangement maakt u in korte tijd kennis met vele bezienswaardigheden in Slowakije. Met behulp van een lokale gids zijn de mooiste wandelingen in samenhang met bijzondere culturele bezienswaardigheden voor u geselecteerd. Uw arrangement start in Centraal Slowakije en eindigt in het Slowaaks Paradijs. Overnachting vindt plaats op basis van logies en ontbijt in twee lokale pensions.

In Centraal Slowakije wandelt u door het beschermde gebied Pol'ana, de bergketen van Stiavnica en het nationale park de Lage Tatra. U loopt door bloemrijke graslanden, gemengde bossen, langs beekjes, natuurlijke bronnen, watervallen en kalkrotsen. Ook maakt u kennis met de volksarchitectuur, een bijzondere houten kerkje en u bezoekt o.a. het goudstadje Banská Štiavnica dat is vertegenwoordigd op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het nationale park het Slowaaks Paradijs staat bekend om zijn veelheid aan bossen, dalen, riviertjes, watervallen en ravijnen, met daarlangs paden van houten trappen, boomstammen en ijzeren ladders. U maakt hier spannende wandel­tochten door kloven en ravijnen. Maar u bezoekt ook één van de grootste ruïneburchten van Centraal Europa én één van de grootste ijsgrotten ter wereld, beide vertegenwoordigd op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Data

Arrangement Individueel arrangement – natuurwandelingen afgewisseld met bezoek aan culturele bezienswaardigheden.
Doelgroep Natuur- en wandelliefhebbers met een sportieve instelling en interesse in de lokale cultuur.
Zwaarte ** Wandelingen door heuvelachtig tot bergachtig terrein.
Periode Van 1 mei tot 1 oktober.
Aantal deelnemers Minimaal 2 en maximaal 12.
Kosten € 979,00 per persoon.
Korting als u met uw eigen auto reist: € 200 p.p.

Fotogalerie

Programma

Dag 1: Wandeling van pension naar één v/d grootste ruïneburchten van Centraal Europa
’s Ochtends ontvangst in pension in Zvolen. Na het inchecken wandelt u vanuit het pension naar één van de grootste ruïneburchten van Centraal Europa: Pustý hrad. Dit is het oudste historische monument van de stad Zvolen; een oude kasteelruïne die stamt uit de 12e eeuw. Op de terugweg kunt u bronwater proeven bij een lokale bron en wandelt u naar de stad Zvolen, om hier op een terrasje na te genieten van de wandeling. Aan het einde van de dag gaat u met de lokale bus of
wandelt u naar het pension in Zvolen.
18 km; totale wandelduur ± 6 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 300 m

Dag 2: Wandeling van pittoresk mijnbouwdorpje Špania Dolina naar Banská Bystrica
Vanochtend wordt u naar het pittoreske mijnbouwdorpje Špania Dolina gebracht. In de 13e eeuw werden hier koper en zilver gedolven. U maakt u een mooie wandeling langs typische mijnbouwhuizen. Van Špania Dolina wandelt u naar de berg Panský diel (1100 m). Bij helder weer heeft u uitzicht over het nationale park de Grote Fatra en de bergketen van Kremnica. U wandelt via bloemrijke graslanden langs bosranden naar een wijk in de stad Banská Bystrica. Na een kort bezoek aan deze stad, reist u aan het einde van de middag met een lokale bus naar Zvolen en wandelt u naar uw pension.
12 km; totale wandelduur ± 4,5 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 730 m

Dag 3: Wandeltocht langs waterval en rotspartij in het beschermde gebied Pol’ana
U wordt naar de stad Detva gebracht. Na een kort bezoek aan de stad en zijn beroemde versierde houten kruizen, die typisch voor deze streek zijn, wordt u net buiten de stad afgezet. Hier start uw wandeling naar de Bystre waterval. U klimt langs de waterval via ijzeren ladders naar boven en komt via een bloemrijk grasland uit bij berghotel Pol'ana. Hier kunt u even uitrusten voor u verder wandelt naar de rotspartij Kal'armárka en afdaalt door bos, grasland en enkele rotspartijen. Vanaf het eindpunt van de wandeling wordt u naar de stad Zvolen gebracht. U kunt hier een warme maaltijd gebruiken en gaat met de lokale bus of wandelt naar het pension in Zvolen.
15 km; totale wandelduur ± 4,5 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 690 m

Dag 4: Sightseeing en ontspannen Transfer naar het dorpje Rajecká Lesná.
Hier brengt u een bezoek aan een schitterend houtsnijwerk, dat ook wel het Slowaakse Betlehem wordt genoemd. Het levenswerk bestaat uit bewegende figuren, die werkzaamheden binnens- en buitenshuis uitbeelden. Na dit indrukwekkende houtsnijwerk wordt u naar het dorpje Čičmany gebracht. Het dorpje op zich is een monument van volksarchitectuur met mooi versierde houten huizen. U kunt hier een museum bezoeken, waarin het leven van de inwoners wordt geïllustreerd. Na uw bezoek aan Čičmany wordt u naar de stad Bojnice gebracht. Daar bezoekt u het kasteel Bojnice en kunt u zich laten verwennen in een thermaal bad. Na een heerlijke warme maaltijd wordt u aan het eind van de dag terug naar uw pension gebracht.

Dag 5: Vrije dag of wandeling vanuit goudstadje naar rotsformatie van de berg Sitno
Mogelijkheden voor de vrije dag: Bezoek aan museum en galerie in Zvolen, of de stad Banská Bystrica nader te verkennen. Maar u kunt ook gaan zwemmen in het kuuroord Kovacova of in een grot in het kuuroord in Sklené Teplice.

Wandeling: Vanochtend neemt u na het ontbijt de lokale bus naar het goudstadje Banská Štiavnica. Deze stad is op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. De wandeling start net buiten de stad. U wandelt en via bospaden langs enkele kunstmatige meertjes en door bloemrijke graslanden met vele bijzondere planten naar de berg Sitno (1009 m). Bij helder weer kunt u genieten van een schitterend uitzicht over de bergketen van Stiavnica. Na een korte pauze daalt u af naar een meertje. U kunt dan met een taxi naar de stad Banská Štiavnica reizen. Na een warme maaltijd gaat u met het openbaar vervoer of per taxi naar uw pension.
18 km; totale wandelduur ± 6 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 510 m

Dag 6: Bezoek aan de legendarische ijsgrot van Dobšina en wandeling door ravijn
U wordt naar de parkeerplaats bij de ijsgrot van Dobšina gebracht, dit is één van de grootste ijsgrotten ter wereld. De grot ligt in het nationale park het Slowaaks Paradijs en is vertegenwoordigd op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Tijdens de rondleiding door de grot loopt u als het ware door een tunnel van ijs. Een heel bijzondere ervaring. Na het bezoek aan de ijsgrot, volgt een intensieve wandeling naar de berg Hanesová en door het ravijn Tiesňavy naar het dorpje Stratená. Van hieruit volgt een transfer naar uw pension in Cingov.
5 km; totale wandelduur ± 3,5 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 310 m

Dag 7: Kloofwandeling en een fantastisch uitzichtpunt in het Slowaaks Paradijs
Vandaag start u vanuit het pension in Cingov met een pittige rondwandeling door de kloof Prielom Hornádu. Een wandeling met schitterende uitzichtpunten voert deels langs de rivier de Hornád. De rivier de Hornád heeft hier een canyon gevormd met een diepte van 150 m, waarlangs enkele mooie wandelingen uitgezet zijn. Daar treft u witte keien aan, vrijwel geheel bedekt met mos. Het ultieme doel van de rondwandeling is het uitzichtpunt Tomášovský výhl’ad. De wandeling eindigt bij het pension in Cingov. Met een beetje geluk kunt u in dit deel van het Slowaaks paradijs nog gemzen tegenkomen. De bruine beer, lynx en wolf leven ook in dit gebied, maar zijn veel schuwer. 12 km; totale wandelduur ong. 4,5 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 200 m
12 km; totale wandelduur ± 4,5 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 200 m

Dag 8: Wandeling door canyon en kloosterravijn in het Slowaaks Paradijs
Vanochtend start de pittige rondwandeling vanuit uw pension. U wandelt door de canyon naar Letanovský Mlyn en door het 'kloosterravijn'. Een spannende wandeling waarbij over via ijzeren roosters, ijzeren bruggen en houten ladders en trappen door de canyon en langs de rivier de Hornád wandelt. Het kloosterravijn Kláštorisko is gelegen in het hart van het karstgebied aan de noordoostelijke grens van het Glac plateau. U vindt er een kloosterruïne uit 1299, die weer in oude glorie hersteld wordt. In dit gebied kunt u lokaal parnassia, Turkse lelie en wollige distel aantreffen.
16 km; totale wandelduur ± 6 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 240 m

Dag 9: Bezoek aan één van de grootste ruïneburchten van Centraal Europa en wandeling in de omgeving
Vanochtend wordt u naar Spišský hrad gebracht. Dit is één van de grootste ruïneburchten van centraal Europa. De ruïneburcht is vertegenwoordigd op de werelderfgoedlijst van de Unesco. In 1113 is de indrukwekkende burcht Spišsky hrad op een heuvel gebouwd en daarna steeds gerenoveerd en uitgebreid. Na 1780 werd de burcht verwoest door brand, waarna de burcht werd verlaten. Bij helder weer genieten van een schitterend uitzicht. Na het bezoek aan de burcht maakt u een korte wandeling naar het natuurgebied Dreveník. Het is een travertin plateau dat bestaat uit grote keien, stenen grotten, holtes en tektonische breuken. Na deze korte wandeling wordt u naar een historisch dorpje in de buurt gebracht. Hier kunt u o.a. een kathedraal bezoeken. U sluit deze mooie excursiedag en uw bezoek aan Slowakije af met een warme maaltij in de stad Spišská Nová Ves. U gaat met de lokale trein of bus naar uw pension terug.
9,7 km; totale wandelduur ± 1,5 - 2,5 uur; hoogteverschil: 345 m

Dag 10: Terugreis Nederland / eventueel bezoek aan de hoofdstad Bratislava
Na uw ontbijt maakt u zich gereed voor vertrek uit het pension. U kunt vandaag nog een bezoek brengen aan de hoofdstad van Slowakije, Bratislava. U kunt uw bagage veilig op het treinstation in Bratislava stallen en brengt vervolgens gehele middag in Bratislava door. U kunt uw bezoek aan Slowakije geheel in stijl eindigen door een bezoek te brengen aan een gezellig restaurant in deze stad. Aan het eind van de dag vertrekt u vervolgens naar Nederland.

Overige informatie

Om dit arrangement te boeken kunt u gebruik maken van het boekingsformulier