10 Dagen Wandelen door het heuvelachtige Centrale deel van Slowakije

(reiscode: Kamzi_10D)

Tijdens dit arrangement maakt u in korte tijd kennis met vele bezienswaardigheden in centraal Slowakije. Met behulp van een lokale gids zijn de mooiste wandelingen in samenhang met bijzondere culturele bezienswaardigheden voor u geselecteerd. In het centrale deel van Slowakije liggen vijf belangrijke bergketens, die u allemaal bezoekt! U maakt afwisselenden wandelingen in twee nationale parken: de Lage Tatra en de Grote Fatra. Daarnaast bezoekt u drie gebieden met een beschermde status: het berggebied Pol'ana en de bergketens van Stiavnica en Kremnica. In deze gebieden vindt u een zeer rijke flora en fauna (wolf, bruine beer, en lynx). U wandelt afwisselend door bloemrijke graslanden, gemengde bossen, beekjes, langs natuurlijke bronnen, watervallen en kalkrotsen. Bovendien maakt u kennis met de typische volksarchitectuur, oude kasteelruïnes, een goudstadje en een mijnbouwopenluchtmuseum én kunt u baden in een grot. Op uw terugweg naar Nederland kunt u de hoofdstad Bratislava bezoeken

Data

Arrangement Individueel arrangement – natuurwandelingen afgewisseld met bezoek aan culturele bezienswaardigheden.
Doelgroep Natuur- en wandelliefhebbers met een sportieve instelling en interesse in de lokale cultuur.
Zwaarte ** Wandelingen door heuvelachtig tot bergachtig terrein.
Periode Van 1 mei tot 1 oktober.
Aantal deelnemers Minimaal 2 en maximaal 12.
Kosten € 1.046,00 per persoon. Korting als u met uw eigen auto reist: € 150 p.p.

Fotogalerie

Programma

Dag 1: Wandeling van pension naar één v/d grootste ruïneburchten van Centraal Europa
’s Ochtends ontvangst in pension in Zvolen. Na het inchecken wandelt u vanuit het pension naar één van de grootste ruïneburchten van Centraal Europa: Pustý hrad. Dit is het oudste historische monument van de stad Zvolen; een oude kasteelruïne die stamt uit de 12e eeuw. Op de terugweg kunt u bronwater proeven bij een lokale bron en wandelt u naar de stad Zvolen, om hier op een terrasje na te genieten van de wandeling. Aan het einde van de dag gaat u met de lokale bus ofwandelt u naar het pension in Zvolen.
18 km; totale wandelduur ± 6 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 300 m

Dag 2: Wandeltocht langs waterval en rotspartij in het beschermde gebied Pol’ana
’s Ochtends wordt u naar de stad Detva gebracht. Na een kort bezoek aan de stad en zijn beroemde versierde houten kruizen, die typisch voor deze streek zijn, wordt u net buiten de stad afgezet. Hier start uw wandeling naar de Bystre waterval. U klimt langs de waterval via ijzeren ladders naar boven en komt via een bloemrijk grasland uit bij berghotel Pol'ana. Hier kunt u even uitrusten voor u verder wandelt naar de rotspartij Kal'armárka en afdaalt door bos, grasland en enkele rotspartijen. Vanaf het eindpunt van de wandeling wordt u naar de stad Zvolen gebracht. U kunt hier een warme maaltijd nuttigen en gaat met de lokale bus of wandelt naar het pension in Zvolen. 15 km; totale wandelduur ± 4,5 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 690 m

Dag 3: Bezoek aan Banská Štiavnica, het mijnbouw openluchtmuseum en wandeling kruiswegstatie
Vanochtend neemt u na het ontbijt de lokale bus naar het goudstadje Banská Štiavnica. Deze stad is in 1993 op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. Aan de rand van deze stad loopt u via de kruiswegstatie naar de top van de Calvarieberg. De kapelletjes en fresco's worden momenteel gerestaureerd. Bij de top van de berg wordt u beloond met een fantastisch uitzicht over de stad Banská Štiavnica. Na dit prachtige uitzicht daalt u af naar de stad Banská Štiavnica. U kunt hier kiezen of u het mijnbouwopenluchtmuseum of de stad zelf bezoekt. Het mijnbouwopenluchtmuseum is een bijzondere ervaring. U kunt hier onder leiding van een gids een rondleiding door een mijnschat krijgen. U krijgt een speciale outfit aan: een mijnwerkersjas met helm en een lamp. Vervolgens wandelt u terug naar de stad. U overnacht in een pension in deze stad.
10 km; totale wandelduur ± 3,5 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 200 m

Dag 4: Wandelen van het goudstadje naar de rotsformatie van de berg Sitno
U wandelt vanuit het pension naar het stadsplein. Hier start de wandeling naar de rotsformatie Sitno. U wandelt via bospaden langs enkele kunstmatige meertjes en door bloemrijke graslanden met vele bijzondere planten naar de berg Sitno (1009 m). Bij helder weer kunt u genieten van een schitterend uitzicht. U daalt na een korte pauze af naar een meertje en wordt dan naar uw pension in de stad Banská Bystrica gebracht.
15 km; totale wandelduur ± 5,5 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 510 m

Dag 5: Bezoek aan de stad Banská Bystrica en wandeling in de omgeving
U wandelt vanuit uw pension naar het treinstation. Hier stapt u op de lokale bus die u naar het startpunt van de wandeling brengt. U maakt een spannende boswandeling waarbij u onder andere via houten ladders tussen keien door naar een uitzichtpunt wandelt. De wandeling eindigt bij de bushalte in Kraliky, u neemt hier de lokale bus naar de stad Banská Bystrica. In deze gezellige stad kunt u op een terrasje nagenieten van de wandeling. U overnacht in een pension in deze stad.
14 km; totale wandelduur ± 5 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 350 m

Dag 6: Vrije dag
Mogelijkheid om een museum en galerie in Zvolen te bezoeken of een houten kerkje uit 1726 in Hronsek te bezichtigen (historisch monument, op werelderfgoedlijst van UNESCO). Maar u kunt ook gaan zwemmen in het kuuroord Kovacova of in een grot in het kuuroord in Sklene Teplice. U overnacht weer in het pension in de stad Banská Bystrica.

Dag 7: Wandeling van pittoresk mijnbouwdorpje Špania Dolina naar Banská Bystrica
Vanochtend wordt u naar het pittoreske mijnbouwdorpje Špania Dolina gebracht. In de 13e eeuw werden hier koper en zilver gedolven. U maakt u een mooie wandeling langs typische mijnbouwhuizen. Van Špania Dolina wandelt u naar de berg Panský diel (1100 m). Bij helder weer heeft u uitzicht over het nationale park de Grote Fatra en de bergketen van Kremnica. U wandelt via bloemrijke graslanden langs bosranden naar een wijk in de stad Banská Bystrica. Na een kort bezoek aan deze stad, reist u aan het einde van de middag met een lokale bus naar Nižná Revúca, waar u in een pension overnacht.
12 km; totale wandelduur ± 4,5 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 730 m

Dag 8: Rondwandeling door het nationale park de Grote Fatra
U wandelt vanuit het pension - in het nationale park de Grote Fatra - naar het startpunt van de rondwandeling: het dorpje Vyšná Revúca. Via een steil bospad wandelt u door bloemrijke graslanden naar een herdershut (salaš). Hier kunt u schapen- en geitenmelk proeven. Na een korte stop wandelt u naar via de berg Ploská (1532 m) en een berghut. Onderweg kunt u genieten van het prachtige weidse uitzicht. Na een korte stop in de berghut wandelt u naar de berg Chyžky. U daalt door het groene dal van gemengd loof- en naaldbos af naar uw pension in Nižná Revúca.
26 km; totale wandelduur ± 6 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 820 m

Dag 9: Wandeling door het nationale park de Lage Tatra
U reist u met een lokale bus naar het startpunt van de wandeling bij het voormalige kuuroord Korytnica-kúpele. U wandelt door een glooiend landschap met mooie vergezichten van het kuuroord naar de bergen Kozí chrbát (1330 m) en Knečka. Via een bergrug wandelt u naar het dorpje Polianka en de wintersport plaats Donovaly. U reist met een lokale bus naar de stad Zvolen, waar u in een pension overnacht.
16 km; totale wandelduur ± 4,5 uur excl. pauzes; hoogteverschil: 500 m

Dag 10: Terugreis Nederland / eventueel bezoek aan de hoofdstad Bratislava
Na uw ontbijt maakt u zich gereed voor vertrek uit het pension. U kunt vandaag nog een bezoek brengen aan de hoofdstad van Slowakije, Bratislava. U kunt uw bagage veilig op het treinstation in Bratislava stallen en brengt vervolgens gehele middag in Bratislava door. U kunt uw bezoek aan Slowakije geheel in stijl eindigen door een bezoek te brengen aan een gezellig restaurant in deze stad. Aan het eind van de dag vertrekt u vervolgens naar Nederland.

Overige informatie

Om dit arrangement te boeken kunt u gebruik maken van het boekingsformulier